W programie Pytanie na Śniadanie, w którym miałam przyjemność gościć, rozmawialiśmy o tym jakie produkty powinny zagościć w naszym menu w sezonie infekcyjnym.
Sezon chorobowy w pełni – przeziębienie, grypa, rsv i COVID-19. W tym odcinku Pytania na śniadanie -gdzie miałam okazję być ekspertem- rozmawialiśmy o naturalnych metodach wzmocnienia organizmu tzw. naturalnych antybiotykach.
Co rozumiemy przez naturalny antybiotyk? Gdzie on się znajduje? Otóż za taki specyfik uważamy wszystkie składniki naszej (zdrowej!)diety, które zawierają w sobie substancje wzmacniające układ odpornościowy. Tu dla wielu osób, szczególnie rodziców, z radą przychodzą babcie/mamy i ich domowe sposoby na walkę z przeziębieniem np. popularny syrop z cebuli, syrop z czosnku itp. I faktycznie te produkty mają działanie bakteriobójcze i pobudzają do pracy nas układ imunologiczny.
Bogata w minerały i mikroelementy dynia, także powinna gościć na naszych talerzach. Bardzo często dodatkiem do dyni jest imbir i kurkuma, które działają także rozgrzewająco. Żurawina jest doskonałym źródłem witaminy C. Wszelkiego rodzaju produkty zawierajace w sobie kwasy Omega 3, witaminę D, selen, cynk, magnez, żelazo. To wszystko buduje nasz układ odpornościowy, ale zdrowo i z umiarem. Pamiętajmy, żeby te produkty wykorzystać w odpowiedni sposób. Odżywiać się zdrowo, regularnie tzn. 5 posiłków dziennie, nie przegrzewać organizmu i dotleniać go.
Pamiętajmy jednak, że jeśli jesteśmy przeziębieni, nasze samopoczucie się pogarsza to konieczna jest wizyta u lekarza. Wykluczy on wszelkie poważniejsze choroby i wskaże odpowiedni proces leczenia.